Wat

 

De djembe is een houten trommel in bekervorm met één vel en komt oorspronkelijk uit West-Afrika waarbij de bakermat ligt in Guinee (Conakry), Burkina Faso en Mali. Sinds de jaren zestig toen deze en andere landen onafhankelijk werden en de mensen makkelijker konden reizen is de djembe, de bijbehorende muziek en dans in vele andere landen terechtgekomen. De groep Africa Djolé was één van de eersten die traditionele Afrikaanse percussiemuziek uit hun land Guinee, naar Europa brachten.

In de loop der jaren brachten diverse muziek en/of dansgroepen, waaronder het Nationale Ballet van landen als bijvoorbeeld Senegal of Guinee, middels spectaculaire shows hun traditionele muziek en dans onder de aandacht van Europeanen  en bewoners van de andere continenten.

Vele van de grootmeesters die in deze balletten speelden bleven in Europa of elders ‘hangen’ aangezien de levensomstandigheden op deze plekken vaak onnoemelijk veel beter waren als in hun eigen land. Als vanzelf gingen deze percussionisten en ook dansers hier datgene doen waar ze goed in waren nl. percussie en dansles geven. Inmiddels zijn er vele, vele Afrikanen over de wereld uitgezwermd, dientengevolge tref je inmiddels het gehele Afrikaanse muziekinstrumenten arsenaal en ook de muziek, met de djembe in het bijzonder in de hele wereld aan, misschien zijn er inmiddels zelfs wel meer mensen buiten Afrika als in Afrika die op de djembe spelen!

De Afrikaanse traditionele ritmes en bijbehorende dansen worden nooit zomaar gespeeld, ze zijn ingekapseld in een traditioneel kader als bijvoorbeeld;  oogst, werk, trouwen, overlijden, volwassenwordings feesten etc. De dans die je ziet is een eenheid met de muziek maw. een geoefend speler kan bij het horen van de ritmes de bewegingen van de dans er bij bedenken. Vele van de Afrikaanse leraren leven inmiddels al jaren in andere landen als hun vaderland daardoor is er binnen het les geven  meer vrijheid ontstaan, de traditionele ritmes worden zeker nog wel gespeeld maar zijn ook onderhevig aan verandering, denk maar aan taal, elke taal veranderd in de loop der tijd door allerlei invloeden.